درختان زیتون

درختان زیتون 

درختان زیتون از گروه گیاهان گلدار، از گیاهان جدا گلبرگ و از تیره زیتونیان است. درختان زیتون گیاهانی هستند همیشه سبز با عمر زیاد که می تواند به مفهومی آن را درخت ابدی دانست و در صورتی که تنه اصلی این درخت از بین برود زندگی مجددش را با رویش پاجوش ها ادامه می دهد.

درختان زیتون

آب و هوا:

درختان زیتون با اقلیم های مدیترانه ای و شبه مدیترانه ای سازگار است. زیتون در مناطقی بهترین عملکرد را خواهد داشت که دارای زمستان هایی معتدل و تابستان هایی گرم و خشک و طولانی باشند. زیتون به یخبندان های شدید حساس است اما این دما در دوران رشد گیاه فرق می کند، گیاهان جوان تا ۹- درجه سانتیگراد و درختان مسن تر تا ۱۲ – درجه سانتیگراد را تحمل می کنند.

درختان زیتون در مناطقی با بارندگی سالیانه بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ میلی متر بخوبی رشد و نمو کرده و محصول قابل قبولی تولید می کند. مقدار رطوبت زیاد حمله بیماری های قارچی و باکتریایی را فراهم می کند به همین علت باید از کاشت آن در کنار دریا خودداری نمود.

بارش تگرگ باعث زخمی شدن شاخه ها و سرشاخه های درختان می شود. وزش باد ملایم برای درختان زیتون مفید است، زیرا گرده افشانی زیتون با باد انجام می شود.

ازدیاد درختان زیتون:

ازدیاد درخت زیتون از طرق مختلف صورت می گیرد مانند کاشت هسته ، قلمه، خوابانیدن شاخه و پیوند بذری.

از میان طرق مختلف تکثیر، بیشتر از کاشت هسته برای تهیه پایه و پیوند و قلمه خشبی و یا نیمه خشبی استفاده می کنند.ایجاد باغ زیتون:

قبل از کاشت درخت زیتون عملیات زیر روی زمین انجام می گیرد:

– نقشه برداری و آمایش زمین

– تسطیح و تمیز ساختن زمین

– شخم عمیق و نصب سیستم آبیاری و حفر کانالها

– تعیین تراکم کاشت و حفر چاله

– کاشت نهال و تربیت سه ساله اول پس از کاشت پاییز سال قبل از کاشت درخت در محل اصلی، دو یا سه سال پس از کاشت بذر یا قلمه زدن، باید نهالها را از خزانه کنده و آنها را در شیاری ۱ تا ۲ سانتیمتر دارند را انتخاب / به عمق ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر بطور عمودی زیر خاک کرد. برای کاشت درخت زیتون باید نهالهایی که قطر ۵ کرد. زیرا به تجربه ثابت شده است که درختان حاصله از این نوع نهالها نتیجه بهتری از حیث بهره برداری می دهند.

یکسال پس از کشت درختان زیتون در محل اصلی یعنی اگر هوای محل زیاد سرد نباشد، در زمستان و در غیر اینصورت از نیمه دوم اسفند ماه اقدام به هرس می کنند. برای این منظور انتهای نهال را به فاصله ۷۰ سانتیمتری از سطح زمین قطع کرده و در ۲۵ سانتیمتر انتهای فوقانیاین ساقه ۳ تا ۵ شاخه جانبی قوی انتخاب کرده، بقیه را حذف می کنند. با وجود مقاومت زیادی که درخت زیتون به بی آبی نشان می دهد در نقاطی که تابستان خشک و گرم دارد برای برداشت حداکثر محصول و تهیه میوه مرغوب، آبیاری حتماً لازم است.

برداشت محصول:

طرز برداشت محصول زیتون براساس اینکه میوه جمع آوری شده برای تهیه کنسرو یا برای تهیه روغن باشد تفاوت می کند. زیتون کنسروی باید حتماً دانه دانه از درخت چیده شود، اما در زیتون روغنی این روش برداشت مقرون به صرفه نبوده و با دست کشیدن روی شاخه و یا ضربه زدن به شاخه ها با یک چوب بلند میوه ها را از درخت جدا می کنند. این طرز برداشت نیز هر چند ارزان تمام می شود ولی به علت شکسته شاخه های جوان به محصول سال بعد از نظر کمی ضربه می زند.


انواع نهال های زیتون اصلاح شده (محصولات شرکت)